Wiadomości - Dom i ogród
Andrzej Polan uczy gotowania kaszy
Dodał: Agnieszka Data: 2015-04-17 16:06:47 (czytane: 13515)
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” startuje już po raz trzeci, by przypomnieć, jak cennym źródłem witamin i minerałów jest kasza, oraz podpowiedzieć, jak wprowadzić ją na stałe do naszej diety przez cały rok.
Do przygotowywania dań na bazie kaszy zachęcać będzie jej znawca i szef kuchni – Andrzej Polan.
Jak wynika z badań GUS1, przez wiele lat przeciętne miesięczne spożycie kaszy w Polsce malało z roku na rok. W 2007 r. wynosiło 0,17 kg na osobę, by w 2012 r. osiągnąć poziom 0,13 kg. Dopiero w 2013 r. nastąpił niewielki wzrost do 0,14 kg. To jednak, zdaniem ekspertów, wciąż niewiele, biorąc pod uwagę walory zdrowotne i odżywcze kaszy, która jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz wielu cennych składników mineralnych i witamin.
O tym, jak wartościowym i smacznym produktem jest kasza, przypomni trzecia edycja kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Ma ona zachęcić Polaków do spożywania kaszy niezależnie od pory roku i przekonać ich do jej walorów smakowych, m.in. dzięki pomysłom kulinarnym znanego i cenionego szefa kuchni – Andrzeja Polana. W czasie kampanii pokaże on, jak przygotowywać różne rodzaje kaszy i z czym je łączyć, by osiągnąć pożądany efekt.
– Jestem wielkim miłośnikiem kaszy, dlatego cieszę się, że już kolejny rok mam okazję, by odczarować jej wizerunek. W ramach wirtualnej szkoły gotowania i warsztatów kulinarnych „Pod znakiem kaszy” chcę się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem, odkrywając nowe oblicza tego produktu. Jestem przekonany, że moje wskazówki i pomysły pomogą bez trudu przygotować znakomite dania z kaszą, która częściej gościć będzie na naszym stole – mówi Andrzej Polan, ekspert kampanii.
W trzeciej edycji „Lubię kaszę…” ponownie weźmie udział dietetyk Katarzyna Foszner, która nadal przekonywać będzie do częstego spożywania kaszy ze względu na jej walory zdrowotne.
– Kasza to produkt pełen tajemnic, które chcemy odkrywać wspólnie z jej miłośnikami. Wciąż niedoceniana przez polskich konsumentów, ma szansę stać się inspiracją na talerzu tych, którzy dbają o zdrowy styl życia i nie boją się eksperymentowania w kuchni. Podczas kampanii będziemy zachęcać wszystkich do dzielenia się z nami kulinarnymi pomysłami na kaszę – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Informacje o kaszy oraz autorskie przepisy będzie można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Reklama.
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.144.113.30