Wiadomości - Dom i ogród
Degustacja dań z nowego menu Restauracji Ponidzie
Dodał: Agnieszka Data: 2015-04-25 09:59:11 (czytane: 17043)
Przed nami niecodzienne spotkanie kulinarne w Restauracji Ponidzie - degustacja dań z nowej karty menu. Będzie to doskonała okazja, aby podczas jednego popołudnia skosztować wielu wykwintnych potraw i poczuć moc wrażeń kulinarnych.
Potrawy zaprezentujemy w formie niewielkich, degustacyjnych porcji przy zachowaniu wykwintnej oprawy ich podawania. Podczas spotkania serwowane będą porcje degustacyjne następujących potraw:
ŚWIĘTOKRZYSKIE INSPIRACJE
Przystawka:
- ALE HECA…PEŁNA MISA PROSTO Z PIECA. Pierogi zapiekane na trzy sposoby: z kaszanką i pieczonymi jabłkami, z rydzami i śliwą, z baraniną i serem kozim; do tego puree z buraków z miodem i chili.
POLSKA ZIEMIA W NOWOCZESNYM STYLU
Przystawka:
- Śledź bałtycki w duecie z wędzonym pstrągiem, buraczki z chrzanem, marynowane kurki i sos tatarski.
Zupa:
- Żur na naszym zakwasie z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami, jajkiem przepiórczym i chipsami z boczku.
Danie główne:
- Kalibrowane żeberka w słodko - ostrej marynacie na siekanej pieczonej golonce z kapustą, słupki ziemniaków z warzywami.
Przystawki:
- Tatar z polskiej wołowiny z grzybami mikołajkowymi i liśćmi siekanej botwinki, szalotka z miodem, ogórek i żółtko.
- Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z sosem z jeżyn i malin, puder z pistacji i szczaw zajęczy.
- Pierogi z gęsiną z podsmażanymi na złoto rydzami i emulsją grzybową.
- Smażone kawałki barweny i jesiotra w połączeniu ze świeżym mango i papają na delikatnym musie z wasabi.
Sałaty:
- Kompozycja sałat z marynowanym karpiem zatorskim, owocami granatu, jabłkami sandomierskimi i sosem octowo-czereśniowym.
- Sałatka z nowalijek, mikro ziół, polnych kwiatów, jadalną gąbką pietruszkową, kokosem i lukrecją.
Zupy:
- Rosół na wiejskiej gęsi, siekana marchew, pietruszka, czosnek pieczony i żółtko kacze w cieście lubczykowym
- Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży.
- Delikatna zupa z królika z dodatkiem mleka kokosowego i makaronu z cukinii.
Danie główne:
Mięso i drób:
- Stek z polskiej polędwicy wołowej z pieczonymi mini burakami, fioletowe puree i puch z chrzanu z chipsami z warzyw.
- Polędwiczka cielęca na razowym canneloni z pak choi i szczawiem, puree z młodej marchwi.
- Filet z kaczki z sosem z trawy cytrynowej i miodu, makaron razowy z pistacjami i spaghetti z kolorowych warzyw z dodatkiem krewetki tygrysiej, małży i mini raków.
Ryby:
- Jesiotr pieczony w otulinie kumpiaka na duszonych porach z szyjkami rakowymi i pęczkami.
- Stek z tuńczyka z ratatouille ze słodkich warzyw i oliwek z ryżem jaśminowym i kardamonem.
- Dorsz smażony na maśle z sałatką na ciepło z bobu, groszku cukrowego, kolorowej marchwi na białej emulsji z migdałami.
- Czarne ravioli z łososiem i buncokiem ziołowym na aromatycznym sosie z szałwii.
Desery:
- Lody z marchwi i agrestu z lodami z siekanej mięty, limonki i lampką proseco z owocami.
- Ciastko z kardamonem w białej czekoladzie z degustacją smaków świata.
Zapraszamy do przeżycia prawdziwej odyseji po nowych smakach Restauracji Ponidzie! W tej galerii potraw Twój smak za przewodnika!
Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży. (fot. Kamil Wojciechowski)
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (32 osoby), prosimy nie zwlekać z dokonywaniem rezerwacji.
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 26 kwietnia 2015 (niedziela)
Godzina: 13.00
Cena: 80 zł/osoba
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 06 lub email: sales02@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 25 kwietnia 2015 r. lub 100 % w dniu degustacji.
Informacje: www.slonecznyzdroj.pl
/Artykuł sponsorowany/
Reklama.
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.141.41.187