Strona startowa

Wiadomości - Dom i ogród

Degustacja dań z nowego menu Restauracji Ponidzie

Dodał: Agnieszka Data: 2015-04-25 09:59:11 (czytane: 17043)

Przed nami niecodzienne spotkanie kulinarne w Restauracji Ponidzie - degustacja dań z nowej karty menu. Będzie to doskonała okazja, aby podczas jednego popołudnia skosztować wielu wykwintnych potraw i poczuć moc wrażeń kulinarnych.

Studio tatuażu - Black Line tattoo&piercing
www.tatuazebusko.pl,STUDIO TATUAŻU, SALON TATUAŻU, TATUAŻ, KOLCZYKOWANIE, KOLCZYKI, TATTOO, PIERCING, MIKRODERMAL, OZDABIANIE, UPIĘKSZANIE, TATUAZ, TATUAZE, TATUAŻE BUSKO, PIŃCZÓW, CHMIELNIK, KAZIMIERZA WIELKA,

ul. Kopernika 8. 28-100, Busko-Zdrój

MERIDIAN Usługi Geodezyjne Maciej Sochacki
meridianweb.pl,geodezja, geodeta, geodezja, mapa, działka, pomiar, obsługa inwestycji, pomiary sytuacyjno-wysokościowe, pomiary realizacyjne i inwentaryzacyjne, podziały, rozgraniczenia, mapa do celów projektowych, wytyczenia, projekty budowlane, Staszów, Połaniec, Bogo

Krakowska 14. 28-200, Staszów

M-Copy - Automatyka Biurowa - tonery, tusze, drukarki
www.m-copy.pl/,tonery,tusze,drukarki,naprawa,kserokopiarki,serwis, toner,tusz,regeneracja,papier,xero,ksero,kopiarki,kopiarek, drukarek,kserokopiarek,zamienniki,drukowanie,materiały, eksploatacyjne,pollux,polspeed.

ul. Szaniecka 2. 28-100, Busko-Zdrój



Potrawy zaprezentujemy w formie niewielkich, degustacyjnych porcji przy zachowaniu wykwintnej oprawy ich podawania. Podczas spotkania serwowane będą porcje degustacyjne następujących potraw:

ŚWIĘTOKRZYSKIE INSPIRACJE

Przystawka:

  • ALE HECA…PEŁNA MISA PROSTO Z PIECA. Pierogi zapiekane na trzy sposoby: z kaszanką i pieczonymi jabłkami, z rydzami i śliwą, z baraniną i serem kozim; do tego puree z buraków z miodem i chili.

POLSKA ZIEMIA W NOWOCZESNYM STYLU


Przystawka:
  • Śledź bałtycki w duecie z wędzonym pstrągiem, buraczki z chrzanem, marynowane kurki i sos tatarski.

Zupa:
  • Żur na naszym zakwasie z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami, jajkiem przepiórczym i chipsami z boczku.

Danie główne:
  • Kalibrowane żeberka w słodko - ostrej marynacie na siekanej pieczonej golonce z kapustą, słupki ziemniaków z warzywami.
KARTA GŁÓWNA

Przystawki:
  • Tatar z polskiej wołowiny z grzybami mikołajkowymi i liśćmi siekanej botwinki, szalotka z miodem, ogórek i żółtko.
  • Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z sosem z jeżyn i malin, puder z pistacji i szczaw zajęczy.
  • Pierogi z gęsiną z podsmażanymi na złoto rydzami i emulsją grzybową.   
  • Smażone kawałki barweny i jesiotra w połączeniu ze świeżym mango i papają na delikatnym musie z wasabi.

Sałaty:

  • Kompozycja sałat z marynowanym karpiem zatorskim, owocami granatu, jabłkami sandomierskimi i sosem octowo-czereśniowym.
  • Sałatka z nowalijek, mikro ziół, polnych kwiatów, jadalną gąbką pietruszkową, kokosem i lukrecją.

Zupy:

  • Rosół na wiejskiej gęsi, siekana marchew, pietruszka, czosnek pieczony i żółtko kacze w cieście lubczykowym
  • Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży.
  • Delikatna zupa z królika z dodatkiem mleka kokosowego i makaronu z cukinii. 

Danie główne:

Mięso i drób:

  • Stek z polskiej polędwicy wołowej z pieczonymi mini burakami, fioletowe puree i puch z chrzanu z chipsami z warzyw.
  • Polędwiczka cielęca na razowym canneloni z pak choi i szczawiem, puree z młodej marchwi.
  • Filet z kaczki z sosem z trawy cytrynowej i miodu, makaron razowy z pistacjami i spaghetti z kolorowych warzyw z dodatkiem krewetki tygrysiej, małży i mini raków.

Ryby:
  • Jesiotr pieczony w otulinie kumpiaka na duszonych porach z szyjkami rakowymi i pęczkami.
  • Stek z tuńczyka z ratatouille ze słodkich warzyw i oliwek z ryżem jaśminowym i kardamonem.
  • Dorsz smażony na maśle z sałatką na ciepło z bobu, groszku cukrowego, kolorowej marchwi na białej emulsji z migdałami.
Makarony:

  • Czarne ravioli z łososiem i buncokiem ziołowym na aromatycznym sosie z szałwii.

Desery:
  • Lody z marchwi i agrestu z lodami z siekanej mięty, limonki i lampką proseco z owocami.
  • Ciastko z kardamonem w białej czekoladzie z degustacją smaków świata.

 
Zapraszamy do przeżycia prawdziwej odyseji po nowych smakach Restauracji Ponidzie! W tej galerii potraw Twój smak za przewodnika!

sloeneczny_zdroj_kulinaria001.jpg
Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży. (fot. Kamil Wojciechowski)



Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (32 osoby), prosimy nie zwlekać z dokonywaniem rezerwacji.

Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 26 kwietnia 2015 (niedziela)
Godzina: 13.00
Cena: 80 zł/osoba

Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 06 lub email: sales02@slonecznyzdroj.pl.

Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 25 kwietnia 2015 r. lub 100 % w dniu degustacji.

Informacje: www.slonecznyzdroj.pl

/Artykuł sponsorowany/

 

Reklama.

Tagi: restauracja Ponidzie   Hotel Słoneczny    

Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.141.41.187

więcej

Meble, kuchnie, zabudowy

więcej

Usługi budowlane i remontowe

KWARC - Zakład Prefabrykatów Betonowych

Wełecz 144C, 28-100 Busko-Zdrój

więcej

Zarezerwuj nocleg

Rezydencja Elżbiecin - komfortowe noclegi, agroturystyka

Elżbiecin 12a, 28-100 Busko-Zdrój

Hotel Pod Świerkiem

ul. Waryńskiego 38, 28-100 Busko Zdrój

Konkursy

Uwaga konkurs! Wygraj podwójne zaproszenie na spektakl: Lista męskich życzeń
Konkurs rozstrzygnięty! Sprawdź wyniki ! Zapraszamy na występ Kabaretu Smile!!!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Szalone Nożyczki w Busku-Zdroju
Konkurs zakończony: Do wygrania vouchery do Salonu wirtualnej rzeczywistości w Busku-Zdroju!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na R-STUNTS w Jędrzejowie
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Kabaret Pod Wyrwigroszem w Kazimierzy Wielkiej

staszow24.pl poleca

Nie pozwól by stres popsuł ważne spotkanie biznesowe

Stres towarzyszy człowiekowi zarówno w życiu prywatnym, jak i zawodowym....

Ogłoszenia

Dodano: 2024-04-26 10:42:28

Dyskretna Marysia - Bez Sponsoringu

Dodano: 2024-04-26 09:45:00

Akcje ZM Mesko kupię

Dodano: 2024-04-26 09:37:25

Zatrudnimy pomoc kuchenną

Dodano: 2024-04-26 08:08:56

ODDAM drzewa z sadu w Busku

Dodano: 2024-04-26 07:49:49

Lokale do wynajęcia..

Dodano: 2024-04-26 07:42:28

Dyskretna Marysia - Bez Sponsoringu

Dodano: 2024-04-26 06:58:42

Przeprowadzki, transport

Dodano: 2024-04-26 06:46:03

Montaż anten satelitarnych i naziemnych

Dodano: 2024-04-26 06:45:29

Naprawa komputerów, laptopów

Dodano: 2024-04-26 05:22:42

Działka budowlana