Wiadomości - Kultura, rozrywka
Europejskie Święto Jabłka w Obrazowie
Dodał: Milena Data: 2014-08-28 12:29:16 (czytane: 2625)
Zapraszamy na Europejskie Święto Jabłka "XV Jabłkobranie 2014", które odbędzie się w dniach 13-14 września 2014 r., na Placu Targowym w Obrazowie, w powiecie sandomierskim.
Sobota, 13 września 2014 r.,
Godz. 14.00 - Akredytacja sołtysów
Godz. 15.00 - Konkurs na "Euro Sołtysa"
Godz. 16.00 - Prezentacje artystyczno-kulturalne szkół Gminy Obrazów
Godz. 17.00 - Konkurs na "Euro Sołtysa"
Godz. 18.30 - Wręczenie nagród i wybór "Euro Sołtysa"
Godz. 19.00 - Koncert Gwiazdy Wieczoru "Enej"
Godz. 21.00 - Zabawa taneczna
Niedziela, 14 września 2014 r.,
Godz. 10.00 - Innowacje sadownicze (wystawa środków produkcji, konsultacje z doradcami)
Godz. 12.00 - Msza Św. Dziękczynna
Godz. 13.10 - Część obrzędowa jedynych sadowniczych Dożynek w Polsce
Godz. 15.00 - Koncert Zespołu "Czerwone Gitary"
Godz. 16.00 - Pokaz Ułański "Szabla Lanca"
Godz. 17.00 - Młode talenty
Godz. 18.00 - XI Mistrzostwa Polski w Piciu Soku Jabłkowego
Godz. 19.00 - Koncert Zespołu "Andre"
Godz. 20.00 - Teatr Ognia
Godz. 20.30 - Pokaz sztucznych ogni
Godz. 21.00 - Zabawa taneczna z zespołem "Vocaler"
Patronat nad wydarzeniem objęli Minister Rolnictwa, Wojewoda Świętokrzyski i Marszałek Województwa Świętokrzyskiego.
Zapraszamy!
/mb/
Reklama.
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.234.143.63
-dotti (2015-01-12 02:50:01)
Zabawne, ale picia soku z jabłek "nauczył" mnie znajomy z Trójmiasta choć mamy bardzo dobre tradycje tu w regionie :) Do zawodów przydałoby się u nas może tylko jeszcze drużynowe jedzenie szarlotki na czas. Gdybym mógł podsunąłbym ten sprawdzony przeze mnie przepis. Szarlotka domowa Składniki: 50 dag mąki, kostka (25 dag)masła lub margaryny, 1 jajko, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, 2-4 łyżki gęstej śmietany, 1 słój jabłek prażonych (u mnie z Pińczowa), łyżka bułki tartej, cukier puder do posypania ciasta. Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Smacznego i powodzenia :)