Wiadomości - Aktualności
Żółta czapka dla restauracji Ponidzie z Buska – Zdroju!
Dodał: Milena Data: 2016-11-30 12:15:25 (czytane: 7204)
Znana restauracja mieszcząca się w czterogwiazdkowym hotelu Słoneczny Zdrój Medical Wellness&SPA z Buska –Zdroju po raz drugi z rzędu znalazła się w żółtym przwodniku Gault&Millau.
Jednocześnie otrzymała “żółtą czapkę” świadczącą o wysokim poziomie serowowanych tu dań. Gault&Millau to obok Michelin jedna z najbardziej renomowanych publikacji na świecie.
Aby znaleźć się w tym przewodniku lokal musi zrobić wrażenie na anonimowych wykwalifikowanych inspektorach, którzy w restauracji pojawiają się niezapowiedziani. Właściciele nie mają świadomości, kiedy odbywa się kontrola i kto ją tak naprawdę przeprowadza. Punkty przyznawane są na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzenia. Sposób oceniania obejmuje aż sto aspektów, według których opisywany jest lokal. Istotne w ocenie są: obsługa, wystrój, atmosfera w restauracji. Pod uwagę brane są takie szczegóły jak sposób powitania gościa, czy też pomoc przy wybraniu dania.
W polskiej wersji przewodnika na 2017 rok znalazło się 460 restauracji z całej Polski, czyli o około 60 więcej niż rok temu. Znalezienie się w przewodniku to potwierdzenie opanowania sztuki restauracyjnej niemalże perfekcyjnie. Samo wyróżnienie „Czapką” jest dla restauratora, tym co dla piłkarza zdobycie mistrzostw. Mistrzostwo to jednak można stracić, dlatego też utrzymanie „Czapki” jest równie ważne jak jej zdobycie. Restauracja „Ponidzie” otrzymała ją po raz kolejny.
- Cieszymy się bardzo z oceny ekspertów, którzy ponownie docenili kunszt łączenia produktów regionalnych z kuchnią międzynarodową oraz sposób ich podania. W przewodniku czytamy: „szef kuchni, Patryk Kotarba, dba na równi o smak dań, jak i o ich wygląd. Gdy zobaczycie, że wasz talerz przypomina kwiatowy ogród, sami przyznacie, że szef jest artystą”. Te słowa napawają nas dumą - mówi Kamil Wojciechowski, kierownik public relations w hotelu.
Reklama.
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.208.172.3
xxx (2016-12-02 18:29:01)
gratulacje Panie Patryku :)
Ja (2016-12-01 15:44:49)
Brawo ekipa Słonecznego!
C. Michalak (2016-12-01 11:06:47)
Gratuluje jak na Buska gastronomie to bardzo dobry wynik 1 czapka to 11-12 punktów w skali do 20 w której od 0-10 punktów restauracja się nie kwalifikuje do przewodnika. Jest to wyróżnienie dla restauracji nad przeciętnej natomiast najbardziej renomowane publikacje na świecie to czerwony przewodnik Michelin który istnieje od 1900r. Nie można porównywać obu tych przewodników ani stawiać ich " obok" ponieważ każdy z nich ma inne kryteria oceny. Pozdrawiam
:) (2016-12-01 00:01:26)
artysta? kwiatowy ogród? co ty w życiu widziałeś i jadłeś? chyba resztki odebrane psu z miski spod budy. nadrobi na talerz razem z brudem spod paznokci.
Bodowski (2016-11-30 16:56:12)
Siema Heniu !
Mieszkańcy (2016-11-30 13:12:42)
Cieszymy się, że w tych daniach stosowane są lokalne produkty, bo to również promocja dla naszego regionu oraz lokalnych przedsiębiorców.
Grażyna (2016-11-30 12:25:10)
Gratuliję
mieszkaniec (2016-11-30 12:23:11)
No i dodaliście post, i teraz Posła Cieślaka historia życia spadła na 2 miejsce :(
Patryk - Gratulacje.