W dniach 7-8 września odbędzie się czwarta edycja Festiwalu "Polskie Kulinaria Busko-Zdrój", której inicjatorem jest Świętokrzyski Oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zapraszamy do zapoznania się z programem tegorocznego wydarzenia.
To coroczne wydarzenie stało się jednym z najważniejszych punktów
kulturalnych w regionie, przyciągając coraz więcej wystawców i
uczestników, poszukujących autentycznych polskich smaków.
Głównym
celem festiwalu jest promocja różnorodnych producentów żywności z
różnych zakątków Polski, oferujących swojskie, lokalne i tradycyjne
produkty spożywcze, często wyróżnione nagrodami przez organizacje
wspierające tradycyjną polską żywność. Jarmark Norbertański, będący
priorytetową częścią Polskich Kulinariów, będzie miejscem, gdzie można
zakupić wyśmienite wyroby prosto od producentów.
Festiwal ma na
celu nie tylko zaspokoić podniebienia gości, ale także dostarczyć im
niezapomnianych przeżyć i wrażeń. Wydarzeniu towarzyszyć będą liczne
atrakcje, takie jak gotowanie i pokazy kulinarne na świeżym powietrzu,
konkursy dla publiczności, konferencje, animacje muzyczne dla dzieci czy
koncerty artystyczne.
Program:
7 września - Sobota
ul. 1 Maja
10:00 - 18:00
- Jarmark
Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych
od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i
Lokalnego.
- Stoisko promocyjno-edukacyjne Lasów
Państwowych Nadleśnictwo Chmielnik - Promocja i degustacja produktów
pochodzenia leśnego, konkursy wiedzy przyrodniczo-leśnej, gry i zabawy o
tematyce leśnej, strefa malucha, wystawa tematyczna „30 lat
Nadleśnictwa Chmielnik”.
- Stoisko Świętokrzyskiej Izby
Rolniczej - piknik „Smaki z wieprzowiny” - Degustacje produktów z
wieprzowiny, konkursy dla dzieci i dorosłych.
- Minimiasteczko światłowodowe z atrakcjami
11:00 -
Prezentacja potrawy z dziczyzny - gulaszu leśnego, przez Leśnika
Kucharza Barbarę Jarzębiak z Nadleśnictwa Chmielnik. Degustacja.
11:30 - 14:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
14:00 -
Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk
z zespołem Kucharzy Juniorów.
15:00 - 16:00 - Spotkanie
producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z przedstawicielami
branży HoReCa - panel dyskusyjny / namiot szkoleniowy.
17:00
Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk
z zespołem Kucharzy Juniorów.
17:30 - 18:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
Tężnia
14:00 - 18:00 :
- Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
- Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
- Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.
- Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
- Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
11:00 - 13:00 Narodowe Czytanie „Kordian” Juliusza Słowackiego - Czytają przedstawiciele służb mundurowych i młodzież.
12:30 Występ artystyczny młodzieży ze Szkoły Podstawowej w Zbludowicach w ramach Narodowego Czytania.
15:00 - 15:30 Koncert „z przytupem” Kapela Buskowianie
17:00 - 18:30 „Największe przeboje Czerwonych Gitar”
18:30 - 20:00 Koncert gitarowy Wojciech Jackowiak
20:30 - 21:00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany” / Busko-Nocą
„Zasmakuj w regionie”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:
- Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
- Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
- Pensjonat Zamek Dersława
- Kawiarnia Cynamonowa
- Pierogarnia Monilla
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
8 września - Niedziela
ul. 1 Maja
10:00 - 18:00 -
Jarmark Norbertański - Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i
tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu
Regionalnego i Lokalnego.
11:30 - Pokaz
kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i
Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z
zespołem Kucharzy Juniorów.
12:00 - 13:30 - Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja - Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.
13:30 - Pokaz
kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i
Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z
zespołem Kucharzy Juniorów.
15:00 - Pokaz
kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i
Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z
zespołem Kucharzy Juniorów.
Tężnia
14:00 - 18:00
- Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
- Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
- Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.
- Eko
Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia
JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).
- Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.
18:00 - 19:00 - Medytacja w Tężni Solankowej
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
15:00 - 16:00 Uczta przy muzyce
17:00 - 17:40 Spektakl „Sól na Rany”
17:50 - 20:30 Potańcówka z Quatro
„Zasmakuj w regionie”
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:
- Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
- Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
- Pensjonat Zamek Dersława
- Kawiarnia Cynamonowa
- Hotel Gromada Medical SPA
- Pierogarnia Monilla
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić wszystkich smakoszy do Busko-Zdroju w dniach 7-8 września 2024 roku, by razem celebrować i cieszyć się kulinarną gościnnością Polski.
A jak wyglądały poprzednie edycje w Busku-Zdroju? Zobacz nasze relacje:
https://busko.com.pl/w-busku-zdroju-trwaj-polskie-kulinaria,,2,1,3,35051,n.html
Jeśli wiesz o imprezie / wydarzeniu, którego tu nie ma - dodaj je do naszej bazy!