Strona startowa

Patronat

'Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2024' - Będzie smacznie, zdrowo i zdrojowo

Data:07 09 2024 - 08 09 2024
Miejsce: Busko-Zdrój

W dniach 7-8 września odbędzie się czwarta edycja Festiwalu "Polskie Kulinaria Busko-Zdrój", której inicjatorem jest Świętokrzyski Oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zapraszamy do zapoznania się z programem tegorocznego wydarzenia.

 

To coroczne wydarzenie stało się jednym z najważniejszych punktów kulturalnych w regionie, przyciągając coraz więcej wystawców i uczestników, poszukujących autentycznych polskich smaków.

Głównym celem festiwalu jest promocja różnorodnych producentów żywności z różnych zakątków Polski, oferujących swojskie, lokalne i tradycyjne produkty spożywcze, często wyróżnione nagrodami przez organizacje wspierające tradycyjną polską żywność. Jarmark Norbertański, będący priorytetową częścią Polskich Kulinariów, będzie miejscem, gdzie można zakupić wyśmienite wyroby prosto od producentów.

Festiwal ma na celu nie tylko zaspokoić podniebienia gości, ale także dostarczyć im niezapomnianych przeżyć i wrażeń. Wydarzeniu towarzyszyć będą liczne atrakcje, takie jak gotowanie i pokazy kulinarne na świeżym powietrzu, konkursy dla publiczności, konferencje, animacje muzyczne dla dzieci czy koncerty artystyczne.

Zobacz

 

Zobacz

Program:

7 września - Sobota

ul. 1 Maja

10:00 - 18:00

  • Jarmark Norbertański -  Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

  • Stoisko promocyjno-edukacyjne Lasów Państwowych Nadleśnictwo Chmielnik - Promocja i degustacja produktów pochodzenia leśnego, konkursy wiedzy przyrodniczo-leśnej, gry i zabawy o tematyce leśnej, strefa malucha, wystawa tematyczna „30 lat Nadleśnictwa Chmielnik”.

  • Stoisko Świętokrzyskiej Izby Rolniczej - piknik „Smaki z wieprzowiny” - Degustacje produktów z wieprzowiny, konkursy dla dzieci i dorosłych.

  • Minimiasteczko światłowodowe z atrakcjami


11:00 -   Prezentacja potrawy z dziczyzny - gulaszu leśnego, przez Leśnika Kucharza Barbarę Jarzębiak z Nadleśnictwa Chmielnik. Degustacja.

11:30 - 14:00  Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

14:00 -  Pokaz kulinarny -  Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

15:00 - 16:00 - 
Spotkanie producentów produktów lokalnych i tradycyjnych z przedstawicielami branży HoReCa - panel dyskusyjny / namiot szkoleniowy.

17:00  Pokaz kulinarny -  Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

17:30 - 18:00 Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja. Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

Tężnia

14:00 - 18:00 :

  • Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
    • Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
    • Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.

  • Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.

  • Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).


Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

11:00 - 13:00   Narodowe Czytanie „Kordian” Juliusza Słowackiego -   Czytają przedstawiciele służb mundurowych i młodzież.

12:30  Występ artystyczny młodzieży ze Szkoły Podstawowej w Zbludowicach w ramach Narodowego Czytania.

15:00 - 15:30 Koncert „z przytupem” Kapela Buskowianie

17:00 - 18:30  „Największe przeboje Czerwonych Gitar”

18:30 - 20:00  Koncert gitarowy Wojciech Jackowiak

20:30 - 21:00
Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany” / Busko-Nocą

„Zasmakuj w regionie”

Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:

  • Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
  • Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
  • Pensjonat Zamek Dersława
  • Kawiarnia Cynamonowa
  • Pierogarnia Monilla

Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.

8 września - Niedziela

ul. 1 Maja

10:00 - 18:00 -  Jarmark Norbertański -  Promocja i sprzedaż produktów lokalnych i tradycyjnych od producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

11:30 -  Pokaz kulinarny -  Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

12:00 - 13:30 -  Plenerowe studio kulinarne przy ulicy 1-ego Maja - Rozmowa z gośćmi o produktach tradycyjnych i lokalnych przysmakach.

13:30 - Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

15:00 - Pokaz kulinarny -  Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Szefowie Kuchni Jarosław Uściński i Mirosław Reszczyk z zespołem Kucharzy Juniorów.

Tężnia

14:00 - 18:00

  • Strefa turystyczna Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
    • Seanse filmowe co 10 minut dla 6 osób jednocześnie, prezentujące atrakcje turystyczne województwa świętokrzyskiego, szlak Green Velo i turystykę w rytmie slow.
    • Oferta wydawnictw tematycznych, strefa relaksu dla dorosłych i najmłodszych.

  • Eko Osada - Lokalna Organizacja Turystyczna „Moc Ponidzia”, Farma Zdrowia JaBusko (pokazy, warsztaty: Robimy Ferment, Przetwórstwo owocowe).

  • Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek”.

18:00 - 19:00 -  Medytacja w Tężni Solankowej

Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym

15:00 - 16:00 Uczta przy muzyce

17:00 - 17:40 Spektakl „Sól na Rany”

17:50 - 20:30 Potańcówka z Quatro

„Zasmakuj w regionie”

Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków:

  • Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice
  • Hotel Polonia Park Medical Center & Spa
  • Pensjonat Zamek Dersława
  • Kawiarnia Cynamonowa
  • Hotel Gromada Medical SPA
  • Pierogarnia Monilla

Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.

Zobacz
/zdj.archiwum/

Nie pozostaje nic innego, jak zaprosić wszystkich smakoszy do Busko-Zdroju w dniach 7-8 września 2024 roku, by razem celebrować i cieszyć się kulinarną gościnnością Polski.

A jak wyglądały poprzednie edycje w Busku-Zdroju? Zobacz nasze relacje:

https://busko.com.pl/polskie-kulinaria-busko-zdroj-2023-jest-smacznie-zdrowo-i-zdrojowo-foto,,2,1,3,37476,n.html

https://busko.com.pl/w-busku-zdroju-trwaj-polskie-kulinaria,,2,1,3,35051,n.html

https://busko.com.pl/polskie-kulinaria-busko-zdroj-2021-nowe-foto,,2,1,3,32997,n.html

Imprezy

2024-11-11

Gala Boksu Olimpijskiego im. Józefa Grudnia w Busku-Zdroju

2024-11-11

VIII Buski Maraton Pływacki

2024-11-11

11 Listopada - Święto Niepodległości w Stopnicy

Patronat
2024-11-12 - 2024-11-30

XXXIX Przegląd Plastyki Ponidzie 2024

2024-11-16

Święto Młodego Wina w Olejarni Zagłoby

2024-11-16

Film dokumentalny 'Gietrzwałd 1877. Wojna Światów'

2024-11-30

Spektakl 'Słoneczni Chłopcy' w Filharmonii Świętokrzyskiej

2024-12-07

XXVIII Ogólnopolski Przegląd Fotograficzny Ponidzie 2024

2025-01-26

33. Finał WOŚP

Konkursy

Uwaga konkurs! Wygraj podwójne zaproszenie na spektakl: Lista męskich życzeń
Konkurs rozstrzygnięty! Sprawdź wyniki ! Zapraszamy na występ Kabaretu Smile!!!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Szalone Nożyczki w Busku-Zdroju
Konkurs zakończony: Do wygrania vouchery do Salonu wirtualnej rzeczywistości w Busku-Zdroju!
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na R-STUNTS w Jędrzejowie
Konkurs zakończony: Do wygrania podwójne zaproszenia na Kabaret Pod Wyrwigroszem w Kazimierzy Wielkiej